Elk schooljaar starten studenten met een nieuwe mbo of hbo-opleiding of zetten de opleiding die zij volgen voort. In de Retail omarmen we talent en willen we dat studenten kunnen leren en groeien in de praktijk. Elk jaar zijn er Retail studenten op zoek naar een inspirerende stageplek waar ze de gevraagde vaardigheden in de praktijk kunnen brengen. Wat komt er allemaal kijken bij een “samenwerking” tussen student en (leer) bedrijf?
Erkend leerbedrijf
Voor het begeleiden van een student moet je bedrijf erkend zijn. De volgende voorwaarden gelden voor een erkend leerbedrijf:
- Het leerbedrijf biedt de student een goede en veilige werkplek. Bij het leerbedrijf oefent de student met werkprocessen en werkzaamheden die horen bij het beroep waarvoor hij in opleiding is.
- Het leerbedrijf stelt een praktijkopleider aan die de eisen van de opleiding kent en in staat is(door voldoende tijd, ruimte en middelen) de student op de werkvloer op te leiden en te coachen. SBB biedt op deze pagina tips en een breed scala aan trainingen en hulpmiddelen voor praktijkopleiders.
- Het leerbedrijf is bereid om samen te werken met de school en SBB en verstrekt daartoe de benodigde informatie.
- Het leerbedrijf gaat akkoord met vermelding van de bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl, de website waar studenten een leerplaats (stage of leerbaan) zoeken in het mbo.
Ben je nog geen leerbedrijf? Dan moet je een erkenning aanvragen bij SBB (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven). Wat houdt een erkenning in? En welke stappen moet je nemen om een erkend leerbedrijf te worden? Bekijk de video.
Geweldig! Je bent een erkend leerbedrijf. Wat is dan nu belangrijk om te weten?
BBL versus BOL
BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL-opleiding staat voor een Beroeps Opleidende Leerweg.
BBL
Een student in een BBL-opleiding heeft een arbeidsovereenkomst met de werkgever en gaat een dag per week naar school. De student volgt bij jouw leerbedrijf het praktijkdeel van zijn opleiding De arbeidsovereenkomst maakt dat het arbeidsrecht van toepassing is. Hierdoor heeft de student recht op loon conform de cao en bestaat er ontslagbescherming. Naast de arbeidsovereenkomst wordt er ook een praktijkovereenkomst opgesteld door de school van de student.
Wij adviseren om in de arbeidsovereenkomst op te nemen dat deze is aangegaan in het kader van een BBL-overeenkomst en daar een ontbindende voorwaarde aan te verbinden. Hierin staat dat wanneer de praktijkovereenkomst eindigt dat de arbeidsovereenkomst ook ten einde komt.
Het is verstandig om een goede koppeling tussen beide overeenkomsten te maken. Dit kan door het opnemen van specifieke bepalingen in de arbeidsovereenkomst. In de adviestool kan je deze opstellen.
Let bij het aangaan van de arbeidsrelatie goed op de looptijd van beide overeenkomsten. Maak verder aanvullende afspraken over de studiekosten en vergoeding daarvan.
De BBL student kan een baan vinden via leerbanenmarkt.nl, hier is deze site speciaal voor ingericht. Studenten van interieurvakman kunnen ook een leerbaan baan vinden via www.vacaturesitewonen.nl.
BOL
Een student die een BOL-opleiding volgt zit het meeste van de tijd op school en loopt tijdens zijn opleiding een of meer stages bij een bedrijf. Er wordt door de school van de student een praktijkovereenkomst opgesteld.
BOL studenten ontvangen een stagevergoeding van € 250 bruto per maand, dit is in de cao Retail non-food vastgelegd. Studenten die in deeltijd stagelopen ontvangen de stagevergoeding naar rato van de omvang van de stage. Stagiairs die een snuffelstage doen, ontvangen geen stagevergoeding.
Zowel een BBL als BOL-opleiding kent drie verschillende niveaus, namelijk niveau 2 t/m 4;
2 = basisberoepsonderwijs – uitoefenen van het beroep
3 = vakopleiding – verantwoordelijkheden/ leidinggeven aan afdeling
4 = middenkaderopleiding/ specialistische opleidingen – manager
Voor elke BBL-deelnemer wordt een onderwijsprogramma verzorgd dat elk studiejaar ten minste 850 klokuren omvat, waarvan minstens 200 begeleide onderwijsuren en minstens 610 klokuren beroepspraktijkvorming. In de BBL maakt het praktijkdeel dus een aanzienlijk onderdeel uit van de totale studieduur. Dit in tegenstelling tot de BOL, waar het theoriedeel groter is dan het praktijkdeel.
Subsidie
De overheid heeft via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de subsidieregeling praktijkleren. Hiermee stimuleert het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkgevers om praktijkleerplaatsen en werkleerplaatsen aan te bieden. Deze subsidie is een tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van de student. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal weken dat je als erkend leerbedrijf de student begeleidt. De subsidie kan na afloop van de begeleiding worden aangevraagd.
Praktijkopleider
De praktijkopleider is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de student, dit kan de ondernemer/ leidinggevende of een ervaren collega zijn, Als praktijkopleider organiseer je het leerproces van de student op de werkvloer en leid je de student op in de praktijk. Maar hoe weet je wat je precies moet doen? En hoe ontwikkel je jezelf als praktijkopleider?
SBB biedt tips en een breed scala aan trainingen en hulpmiddelen. Jij kiest zelf de manier van leren en ondersteuning die bij jou past. Klik op de link en kom op de pagina “ik als praktijkopleider” :
Ik als praktijkopleider (s-bb.nl). Via de button trainingen en hulpmiddelen zijn alle tools en het opleidingsaanbod te zien.
Stagemarkt
Stagemarkt is een website van SBB waar de student stages en erkende leerbedrijven kan vinden. Als bedrijf is het belangrijk dat je hier zichtbaar bent met jouw belangrijkste stagevacatures. Dit regelt u via uw account van SBB in 2 stappen:
STAP 1: Zet het vinkje aan bij “publiceren op stagemarkt”.
STAP 2: Vul de open velden in met inspirerende teksten en voeg eventueel foto’s toe voor een aantrekkelijke vacature.
Stagepact
Het stagepact is een overeenkomst tussen partijen (mbo-raad, VNO-NCW en MKB-Nederland) met als doel om iedere student door middel van een fijne stage op een succesvolle manier te laten kennismaken met de arbeidsmarkt.
Het Stagepact heeft 4 doelen:
- Het verbeteren van de stagebegeleiding
- Het uitbannen van stagediscriminatie
- Zorgen voor voldoende stages
- Een passende vergoeding
Check je stage
Alle belangrijke tips, tools en goede voorbeelden m.b.t. stages is gebundeld op www.ondernemen.nl/stagepact een informatiepunt voor werkgevers met MBO-stages. Een aantal eerdergenoemde onderwerpen zijn zichtbaar, maar op de site vindt u veel meer. Bezoek de site en investeer mee in de toekomst!
De mbo-studenten van nu zijn de vakmensen van morgen, essentieel voor zowel het bedrijfsleven als de samenleving. Het is belangrijk dat zij kunnen rekenen op een fijne eerste kennismaking met de arbeidsmarkt.