PERSBERICHT: Ravijnjaar gemeenten dreigt lokale economie slag toe te brengen

12 augustus 2024

Naderende financiële tekorten bij gemeenten door lagere inkomsten uit het Gemeentefonds in 2026 bedreigen de lokale economie. INretail waarschuwt dat gemeenten vanwege dit ‘ravijnjaar’ kunnen besluiten om de lokale lasten voor ondernemers flink te verhogen om hun begroting sluitend te krijgen. Dat kan de leefbaarheid in dorpen, binnensteden en wijken aantasten. INretail roept ondernemers, centrummanagers, centrumorganisaties en winkeliersverenigingen op in actie te komen en zorgen kenbaar te maken aan gemeenten.

Begrotingsuitdagingen mogen de lokale economie niet aantasten en dat dreigt te gebeuren. Op de website van de brancheorganisatie kunnen ondernemers, winkeliersverenigingen en centrummanagement een brief aan gemeenten downloaden. Die werken in de zomer aan hun begroting.

“Ondernemers in de retail spelen een sleutelrol als het gaat over leefbaarheid en vitaliteit van hun omgeving. Ze creëren met hun winkels aantrekkingskracht, bieden werkgelegenheid en faciliteren sociale ontmoetingen,” aldus Jan Meerman, algemeen directeur van INretail. “De aangekondigde korting in 2026 van 2,5 miljard euro door de rijksoverheid op het Gemeentefonds waaruit gemeenten ontvangen, vormt een directe bedreiging voor deze inspanningen van ondernemers. Omdat gemeenten hun wettelijke taken moeten uitvoeren, zullen ze met bezuinigingen en lastenverhogingen de tekorten willen opvangen.”

Hogere gemeentelijke lasten vertalen zich direct door in hogere kosten voor ondernemers. En die staan al onder druk staan door gestegen energiekosten, huurverhogingen, loonstijgingen, inflatie en het terugbetalen van coronaschulden. Daardoor is er geen ruimte voor extra lasten, zoals leges voor vergunningen en diensten, precariobelasting, parkeerbelasting, afvalstoffenheffing of rioolheffing. Bovendien zullen bezuinigingen op gemeentelijke investeringen de aantrekkelijkheid van centrumgebieden verder ondermijnen en winkeliersverenigingen en centrummanagement hebben nauwelijks middelen om te investeren in de leefbaarheid en bereikbaarheid van hun gebieden.

INretail spreekt met het kabinet en lokale politici over aantrekkelijke centrumgebieden en een sterke lokale economie. Zij pleit voor continuering van de landelijke regeling Impulsaanpak Winkelgebieden met een extra injectie van 400 miljoen euro. Ook werk INretail samen met gemeenten en MKB-Nederland om de lokale economie en leefbaarheid te versterken via de Citydeal Dynamische Binnensteden van het ministerie van EZ.

In de brief die INretail op haar site beschikbaar heeft gesteld worden gemeenten opgeroepen om te blijven investeren in het centrum door budgetten te handhaven en een verhoging van lokale lasten voor ondernemers te voorkomen.

Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.