Wat voor gevoel roept jouw winkelinterieur op? 

24 juni 2024

Sommige winkels hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht en weten je telkens weer te fascineren, waar je ze ook tegenkomt. Vaak is de eerste indruk doorslaggevend, en deze winkels hebben waarschijnlijk zorgvuldig nagedacht over hun interieurkeuzes, kleuren, verlichting, communicatiemiddelen en verhaallijnen om een blijvende indruk achter te laten op bezoekers. Daarnaast fungeren de medewerkers natuurlijk als merkambassadeurs. 

Overprikkeling voorkomen 

Het tonen van te veel items, onoverzichtelijke interieurs, slechte verlichting, rommelige presentaties, vage boodschappen en onduidelijke bewegwijzering hebben allemaal een negatief effect op zowel de verblijfsduur als de verkoopresultaten, zoals blijkt uit onderzoek naar koopgedrag. Consumenten moeten zich in een overweldigende stroom van prikkels navigeren om te bepalen wat urgent en relevant is. De kracht van het aantrekken van de juiste aandacht ligt vooral in het vermogen om consumenten het gevoel te geven begrepen te worden en hen te raken door zich te concentreren op gedeelde passies. 

Alles wordt bepaald door hoe je wilt helpen 

Als je klantgerichtheid echt wilt laten spreken, moet je ervoor zorgen dat je inrichting daarop aansluit. Tegenwoordig verwachten mensen bewust meer van een winkel: een duidelijke, ruime, overzichtelijke, schone en lichte omgeving. Het interieur of de (digitale) marketingmiddelen moeten worden ingezet vanuit je merkwaarden en authenticiteit. De meerwaarde voor de klant ligt niet alleen in persoonlijke aandacht en geboden hulp, maar steeds vaker ook in klant-zelfhulp middelen, zoals signing, toegang tot (digitale) informatie/assistenten en diverse betaalopties. Zodra dit conceptueel (functioneel) op orde is, kun je je richten op de visuele uitstraling. 

Een ideale winkelinrichting 

Het verleiden van mensen om te komen, ze te verrassen, hun verblijfstijd te verlengen en ze terug te laten komen, vereist een strategie vergelijkbaar met topsport. Een beloning voor bezoekers is vooral een ruime paskamer, voorzien van grote spiegels, comfortabele zitjes, warm licht en een aangenaam vloerkleedje. Daarnaast is de aanwezigheid van een schoon klantentoilet essentieel. 

Een ideale inrichting is een waar zowel jij, je team als je klanten blij van worden, omdat het praktisch is en een prettige sfeer creëert. Waar mogelijk maak je gebruik van circulaire componenten en materialen. Als we kijken naar trends, zien we dat winkelinterieurs steeds huiselijker, minder dominant en flexibeler worden. 

Het zijn vooral de producten die moeten spreken. Legtafels, zitjes, kunstvoorwerpen, schilderijen en bars versterken het ’thuisgevoel’, terwijl passende muziek en een kenmerkende winkelgeur dit gevoel verder versterken. Opvallende vormen en kleuren worden weer gebruikt (indien passend bij de merkbeleving), terwijl veel bedrijven afstappen van kille en cleane winkels. Eigenheid staat centraal. De meeste winkels kiezen voor een minder uitgebreide productpresentatie op de winkelvloer, omdat overmatige hoeveelheden niet verleidend werken, en de voorraadpositie digitaal kan worden getoond. 

Wendbaarheid en businessmodel  

Het verwerken van nieuwe goederen, het aanpassen van productpresentaties, het aanvullen van voorraden of het uit de winkel halen van producten is een tijdrovende bezigheid die niet altijd klantvriendelijk is. In veel winkels zijn medewerkers voornamelijk bezig met het verwerken, vouwen en ophangen van goederen, wat weinig toegevoegde waarde heeft voor de klant en de verkoop niet bevordert. 

Kleinere presentatie-eenheden kunnen sneller aantrekkelijk worden gemaakt dan grotere. Lange wanden verkopen vanuit consumentenpsychologie over het algemeen minder goed dan kortere en onderbroken wanden. Vanwege de gewenste flexibiliteit worden meubels steeds vaker verrijdbaar gemaakt. Sommige winkels spuiten zelfs traditionele kledingrekken en rijden ze de winkel in, waardoor de goederen direct klaar zijn voor verkoop. Het zou geweldig zijn als fabrikanten dit als service kunnen aanbieden. 

Het loont om te overwegen of het de moeite waard is om de etalage regelmatig te wisselen, of dat een (deels) digitale etalage mogelijk meer impact heeft. Je kunt je unieke verkoopargumenten of klantvoordelen laten zien, sfeerbeelden tonen of conversiegericht beeldmateriaal gebruiken. Het is de moeite waard om hierover na te denken. 

Advies van een interieurspecialist of architect kan veel waarde toevoegen. Een winkel moet niet alleen prettig aanvoelen, maar ook efficiënt werken. Vooral nu mensen gericht winkels bezoeken, is het belangrijk dat ze zich comfortabel voelen en graag terugkomen. 

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Harry Bijl

Harry Bijl

Inspiratie en innovatie

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.