De naderende financiële tekorten bij gemeenten in 2026 dreigen ten koste te gaan van de lokale economie. INretail vreest dat gemeenten vanwege dit ‘ravijnjaar’ de lokale lasten voor ondernemers fors gaan verhogen, om hun begroting sluitend te maken. Dit zal de leefbaarheid in dorpen, binnensteden en wijken langdurig aantasten. Daarom roepen wij ondernemers, maar ook centrummanagers, centrumorganisaties en winkeliersverenigingen op: zorg dat het ravijnjaar niet ten koste gaat van de lokale economie.
Ondernemers in de retail investeren elke dag in de leefbaarheid en vitaliteit van hun omgeving. Door het gezellig maken van de straat, het voorzien van mensen van hun (eerste) baan en het creëren van ontmoetingen voor een sociaal praatje. Door de korting van 2,5 miljard euro op gemeenten door de Rijksoverheid vanaf 2026 komt dit in gevaar.
Ondernemers, ondernemersbestuurders en centrummanagers kunnen bijgevoegde brief gebruiken (personaliseren) en versturen naar hun burgemeester, wethouders en raadsleden in hun gemeente.
Wat is het ravijnjaar?
Gemeenten ontvangen veel van het geld dat zij lokaal inzetten van de Rijksoverheid via het Gemeentefonds. Op dit fonds is al bezuinigd en wordt binnenkort weer bezuinigd. Daarom vrezen gemeenten gezamenlijk een tekort van 2,5 miljard euro in 2026. Daardoor ontstaan grote begrotingstekorten bij gemeenten, want hoewel inkomsten dalen, worden de wettelijke taken van de gemeenten niet aangepast.
Het gevolg is dat gemeenten op zoeken moeten naar bezuinigingen en naar het verhogen van lokale lasten. Dat laatste is een inkomstenbron waarover de gemeente zelf beslist.
Hoe raakt dit ondernemers en gebieden?
Een verhoging van de gemeentelasten raakt ondernemers door hogere kosten. Ondernemers staan nu al fors onder druk. Door verhoogde energielasten, huurindexaties, loonstijgingen, toenemende inflatie en het terugbetalen van coronaschulden. Ondernemers hebben steeds meer moeite hun eigen begroting op orde te houden. Daarom is er geen ruimte voor nog hogere gemeentelasten, zoals:
- Leges voor vergunningen en diensten
- Precariobelasting
- Parkeerbelasting
- Afvalstoffenheffing
- Rioolheffing
Een bezuiniging van gemeenten op investeringen raakt gebieden ook, omdat daarmee wordt ingeboet op de aantrekkelijkheid van een centrumgebied. Centrumorganisaties zoals winkeliersverenigingen en centrummanagement kunnen bij een bezuiniging minder investeren. Júíst voor het op peil houden van voorzieningen en het verbeteren van de bereikbaarheid zijn investeringen nodig: ‘Elke Regio Telt’!
Wat doet INretail?
INretail voert gesprekken met het nieuwe kabinet en met landelijke en lokale politici over het belang van aantrekkelijke centrumgebieden en een sterke lokale economie. Zo zorgen we voor leefbaarheid. Met de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken spreken we over het voortzetten van de Impulsaanpak Winkelgebieden met een extra injectie van 400 miljoen euro. Ook zetten we via de Citydeal Dynamische Binnensteden samen met gemeenten het belang van de lokale economie en leefbaarheid op de kaart en werken we met onder meer MKB-Nederland aan goede investeringen in de regio.
Wat kan jij doen?
Leden en relaties van INretail kunnen een signaal afgeven aan de gemeente. Gemeenten stellen in de zomer hun begroting voor 2025 op met een blik vooruit op de jaren daarna. Hoe? Laat via jouw winkeliersvereniging, centrummanagers en de lokale politiek weten dat de gemeente haar begrotingsuitdagingen voor 2026 niet mag oplossen ten koste van de lokale economie!
Roep de gemeente op om zowel te blijven investeren in het centrum, door budgetten voor het centrum te handhaven, met daarnaast het verzoek om lokale lasten voor ondernemers niet te verhogen. Doe dit zowel voor de zomer als via een reminder direct ná de zomer voor maximaal effect.
Laat van je horen!
Download de brief en maak het persoonlijk! Laat het ons weten als de oproep is verstuurd, zodat we deze kunnen versterken.
Brief voor jouw gemeente