De sector verduurzamen doe je samen

29 augustus 2024

ASN Impact Investors heeft onlangs €70 miljoen aan beleggingen in buitenlandse, beursgenoteerde fashionondernemingen als Zara, H&M, Puma en Asics verkocht. Verduurzaming door deze ondernemingen ging de bank niet snel genoeg. Het maakte veel los. Deze keuze is niet constructief, vinden INretail, MODINT en Stichting UPV Textiel die samen met hun leden intensief werken aan verduurzaming van de kleding- en textielsector. “Het is onze overtuiging dat je verduurzamen samen doet. Alleen een collectieve aanpak en internationale samenwerking leidt tot duurzame verbeteringen in de kleding- en textielsector. We roepen daarom op tot een constructieve houding en bijdrage aan de verduurzamingsambitie van de sector,” aldus de directies.

Sectorplan

“Onze inzet is niet willekeurig,” schetsen zij. “De basis is het Sectorplan Textiel dat in 2018 werd aangeboden aan de voor duurzaamheid verantwoordelijke staatssecretaris.“ Het schetst de plannen die nu in uitvoering zijn en waarover telkens met het kabinet gesproken wordt om hen aangesloten en betrokken te houden. Het kledingconvenant en de UPV Textiel zijn belangrijke onderdelen van dit sectorplan.

Opvolger kledingconvenant

Nu de nieuwe wetgeving, de Europese CSDDD, is aangenomen die voor duidelijkheid zorgt, krijgt het kledingconvenant voor verbetering van de productieomstandigheden in de kleding- en textielsector, opvolging in een nieuwe nog ambitieuzere overeenkomst. Er zijn grote slagen gemaakt op het vlak van productie- en arbeidsomstandigheden en milieu.

De lijst van productielocaties die de convenantdeelnemers eerder publiceerden kreeg veel waardering. Het was een bewuste keuze voor transparantie van de kledingbedrijven. Inmiddels hebben veel ondernemingen van duurzaamheid een strategisch thema gemaakt in hun bedrijfsvoering en steeds vaker worden verbeterstappen daardoor ook zichtbaar voor consumenten.

Circulaire ambitie

Ook op het vlak circulariteit werken INretail en MODINT en ook aangesloten bedrijven intensief samen. Met de gezamenlijke oprichting van Stichting UPV Textiel kunnen de nu al ruim 850 aangesloten fashionondernemingen voldoen aan hun wettelijke plicht. De stichting legt namens de deelnemers verantwoording af aan het ministerie van I&W over in de handel gebrachte kleding en textiel en over alle afgedankte, ingezamelde kilo’s, die zoveel mogelijk geschikt gemaakt worden voor hergebruik en recycling. De collectieve aanpak helpt de sector circulair te worden en het biedt start-ups in de circulaire textielindustrie een kans om door te groeien naar scale-ups. Zo kan de markt van duurzame circulaire textiel- en kledinginitiatieven en verwerkingsmethoden groeien.

Geloof in gezamenlijke aanpak

De transitieopgave is groot en het proces is ingewikkeld, maar als INretail, MODINT en Stichting UPV Textiel geloven we in de gezamenlijke aanpak. Samen met alle aangesloten ondernemingen en met nationale en internationale betrokken organisaties gaat verduurzaming slagen. Met de SER, Fair Wear Foundation, internationale vakbonden en ook de OECD en andere partijen is er afstemming en overleg. Onze aanpak wordt met interesse gevolgd door andere EU-landen als voorbeeld voor een eigen aanpak. Verduurzaming vraagt telkens om keuzes, kost tijd, vergt inzet en betrokkenheid van veel partijen. Ook banken hebben hier een belangrijke rol. We zien dat een aantal verantwoordelijkheid neemt, maar we zagen recent dat ASN zich van de sector afkeert. Die koers is niet constructief en draagt niet bij aan de ambitie die de sector heeft als het gaat over verduurzaming. INretail. MODINT en Stichting UPV Textiel doen daarom een gezamenlijke oproep tot een constructieve houding en bijdrage aan deze verduurzamingsambitie.

Paul te Grotenhuis

Paul te Grotenhuis

Pers en woordvoering

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.