De 3 meest gestelde vragen in oktober

18 oktober 2023

Iedere maand deelt Daniëlle van team Ondernemersservice de meest gestelde vragen van retailers die binnen zijn gekomen via de telefoon, chat en op social media. Hier zijn ze:

Hoe werkt de werknemersbonus voor het afronden van een studie via werkindewinkel.nl?

De bonus is niet meer aan te vragen.

Medewerkers die in 2023 een erkende (online) training of cursus afronden, kwamen in aanmerking voor een studiebonus van 40 euro. Ook voor eerder gehaalde diploma’s, van maximaal 2 jaar oud, konden zij de bonus aanvragen. De regeling was speciaal bedoeld voor medewerkers in de detailhandel. Deze bonus wordt niet betaald door de werkgever.

Als de medewerker het recente diploma of certificaat (van 2021, 2022 of 2023) uploadt en zijn gegevens invult, ontving deze binnen 30 dagen de scholingsbonus van 40 euro op de bankrekening. Wie lid is van CVN Vakmensen of FNV ontving een bonus van 50 euro.

Hoe werkt het opleggen van een winkelverbod?

Elke individuele winkelier kan een winkelverbod opleggen. Daarnaast kan iemand een collectieve ontzegging krijgen. Dit betekent dat die persoon geen toegang meer heeft tot alle deelnemende winkels in een winkelgebied. Deelnemende ondernemingen zijn herkenbaar aan de sticker van het collectief winkelverbod bij de deur.

Een winkelverbod duurt in principe 12 maanden en kan oplopen tot maximaal 24 maanden als er agressie of geweld is gebruikt.

Wanneer iemand met een verbod toch de winkel binnenkomt, is er sprake van huisvredebreuk. Dat is een strafbaar feit. Hiermee riskeert de overlastgever een gevangenisstraf van maximaal zes maanden, of een geldboete.

Neem voor meer informatie contact op met Ondernemersservice via info@inretail.nl

Mijn leverancier is failliet, maar moet nog leveren. Wat nu?

Als winkelier heb je vaak meerdere leveranciers. Het kan gebeuren dat een van de leveranciers failliet gaat. Vaak staan er dan nog bestellingen bij de leverancier open, die nog geleverd moeten worden. De curator kan deze overeenkomst nog steeds nakomen. Mogelijk is er een bepaling in de overeenkomst of algemene voorwaarden die toeziet op het faillissement van een van de partijen. Ook als de failliete leverancier niet of niet volledig nakomt zijn er wellicht opties om de overeenkomst te ontbinden. Op deze pagina lees je daar meer over: Faillissement leverancier – INretail

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Daniëlle van Voorst

Daniëlle van Voorst

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.