Naast diefstal bestaan er ook verschillende vormen van fraude.
Retourfraude
Retourfraude of kassabonfraude blijkt voor criminelen aantrekkelijk om op een ogenschijnlijk makkelijke en snelle manier aan geld denken te komen. Er zijn verschillende varianten op de basismethode maar het komt het er altijd op neer dat goederen teruggebracht worden met nagemaakte kassabonnen, of zelfs zonder, in de hoop contanten terug te krijgen. Een paar voorbeelden:
- Tasjesdieven stelen de tas van klanten met daarin de net gekochte artikelen plus kassabon. Vervolgens retourneren de dieven het gestolen artikel met de bon.
- Artikelen worden gekocht, eerst gebruikt en dan toch weer teruggebracht alsof de artikelen nog gloednieuw en ongebruikt zijn.
- Een dader koopt twee artikelen die op elkaar lijken, waarvan de prijs verschilt. Vervolgens stopt de dader het goedkope artikel in de verpakking van het dure exemplaar en brengt deze terug.
Veel is te voorkomen door alert te zijn en vooral ook te blijven. Houd de vloeren en directe omgeving van de winkel consequent schoon en verwijder achtergelaten kassabonnen, ook uit prullenbakken. Periodiek kan de papiersoort voor de kassarollen veranderd worden waardoor frauduleuze kassabonnen eerder opvallen. Om retourfraude te beperken vragen veel winkeliers NAW-gegevens te noteren bij ruilen. Zo’n aanscherping van een procedure leidt tot meer ongemak voor de consument, maar het vermindert wel de kans op fraude. Het is daarom ook goed om de retourprocedure op te nemen in de huisregels.
Interne fraude
Bij interne fraude heeft iedereen wel een beeld en vaak wordt gedacht dat het wel meevalt. Niets is minder waar. Diefstal, valsheid in geschrifte, verduistering en oplichting zijn de meest voorkomende vormen van fraude door medewerkers in de detailhandel. Deelname aan het Waarschuwingsregister Fraude Aanpak Detailhandel blijkt de sleutel voor een succesvol fraudepreventiebeleid.
Het waarschuwingsregister is een database waarmee je, als aangesloten onderneming, fraude door vaste medewerkers, zzp’ers en stagiaires kunt aanpakken. Ook kun je sollicitanten screenen aan de hand van het systeem. Voorheen was het waarschuwingsregister alleen toegankelijk voor grotere ondernemingen. Doordat het register nu ook voor mkb’ers is opengesteld, kunnen ook de kleinere ondernemers zich beter wapenen in de strijd tegen interne criminaliteit.
Lees voor meer informatie over de stichting FAD dit artikel op onze website.
Online fraude
Wil je alles weten over online fraude? We hebben de belangrijkste informatie over cybercrime voor je verzameld.
Lees alles over cybercrime