De interieurvakman (m/v) 2

De interieurvakman (m/v)

Er komt steeds meer aandacht voor het interieur en consumentenbestedingen nemen toe. Hiermee neemt de behoefte aan goede interieurvakmensen, om producten op vakkundige wijze bij de klant te installeren, toe. Daarom zetten we als de woonbranche het werken in de verschillende ambachten weer op de kaart. Dit doen we met een nieuwe naam in de branche: de interieurvakman!

Achtergrond

Het tekort aan vakmensen kunnen we op de korte termijn niet oplossen. Wat we wel kunnen doen:

  • Werken in de woonbranche vermarkten;
  • Aansluiting tussen onderwijs en praktijk versterken;
  • Kijken naar versnelde opleidingsmogelijkheden voor mensen van buiten de branche.

Dit alles bereiken we met de campagne ‘de interieurvakman (m/v)’.

Branchespecialist Bert-Jan van der Stelt over

De campagne

We hebben een nieuwe naam bedacht voor volgende ambachten: woningstoffeerder, projectstoffeerder, keukenmonteur, parketteur en meubelstoffeerder. Een nieuwe, eigentijdse titel. Minder ‘stoffig’, overkoepelend voor de diverse functies en waar je trots op mag zijn: ‘de interieurvakman (m/v)’.

Met de campagne richten we ons op jongeren (en hun ouders) die een studiekeuze moeten maken en zij-instromers die zich willen laten omscholen. Voor beide doelgroepen hebben we de website www.interieur-vakman.nl ontwikkeld als informatieportaal. Onder de titel ‘Maak het in de woonbranche’ vind je hier alle informatie over het vak en de opleidingscentra”.

Tips: zo doe je mee

Door samen te werken met alle betrokken partijen in de markt, kunnen we jonge mensen en instromers interesseren in de woonbranche en nieuwe vakmensen werven voor de toekomst.

  • Word erkend leerbedrijf
    De vakmensen in spé hebben ervaring nodig om de fijne kneepjes van het vak te leren. Door erkend leerbedrijf te worden laat je scholieren in een vroeg stadium kennis maken met je bedrijf.
  • Vacatures plaatsen
    Meld je vacatures aan bij stagemarkt.nl en vacaturesitewonen.nl. Dit zijn de plekken waar mbo-studenten zoeken naar stagiaires. Zorg dat je daar zichtbaar bent!
  • Lokaal contact met scholen
    Zet je lokale netwerk in door kennis te maken met lokale scholen en (snuffel)stages aan te bieden. Ook kan je samen met scholen demonstraties organiseren of kan je aanwezig zijn op de VMBO-doe-dagen, studiemarkten en stagemarkten.
  • Communicatie tips
    • Geef aandacht aan het ambacht op jouw social media-kanalen. Laat blije vakmensen zien tijdens het werk, of laat een huidige leerling zijn/haar verhaal doen.
  • Ontwikkel jezelf als praktijkopleider
    Als praktijkopleider organiseer je het leerproces van de student op de werkvloer en leid je de student op in de praktijk. Maar hoe ontwikkel je jezelf als praktijkopleider? SBB biedt op deze pagina tips en een breed scala aan trainingen en hulpmiddelen.

Advies nodig?

Heb je vragen over het onderwerp scholing in de woonbranche of over de campagne rondom de interieurvakman? Neem dan contact met mij op!

Contacteer de adviseur Bel ons
Bert-Jan van der Stelt

Bert-Jan van der Stelt

Branchespecialist Wonen

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.