Inclusief werkgeverschap houdt in dat er werk wordt geboden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Dit kunnen bijvoorbeeld langdurig zieken zijn, of mensen die door fysieke beperkingen moeilijker aan het arbeidsproces deel kunnen nemen. Voor werkgevers zijn er verschillende mogelijkheden en regelingen om deze werkzoekenden aan te nemen en te ondersteunen. De overheid biedt diverse programma’s en financiële voordelen om inclusieve werkgelegenheid te bevorderen.
Ga direct naar:
> Subsidies en regelingen voor loonkosten
> Jobcoaching
> Aanpassingen op de werkplek
> Proefplaatsing
> Participatiewet
> Sociale Werkvoorziening (SW)
> Participatiefonds
> Banenafspraak en quotumregeling
Subsidies en regelingen voor loonkosten
- Loonkostensubsidie: Werkgevers kunnen een loonkostensubsidie aanvragen via het UWV of de gemeente als de werknemer door een beperking niet het volledige minimumloon kan verdienen. De subsidie dekt het verschil in productiviteit.
- Loonkostenvoordeel: Deze regeling is bedoeld om werkgevers financieel tegemoet te komen.
- No-riskpolis: Bij ziekte van een arbeidsgehandicapte medewerker kan de werkgever gebruikmaken van de no-riskpolis. Dit betekent dat de werkgever minder risico loopt, omdat de loondoorbetaling wordt overgenomen door het UWV tijdens ziekte.
Jobcoaching
Via het UWV kunnen werkgevers gratis jobcoaches inschakelen voor begeleiding op de werkvloer. Dit helpt de medewerker goed in te werken en obstakels door een beperking te overwinnen.
Aanpassingen op de werkplek
Het UWV kan de kosten dekken van aanpassingen op de werkplek, zoals specifieke werkmaterialen, aanpassingen in de werkomgeving, of voorzieningen zoals een aangepaste bureaustoel. Dit kan via de voorziening meeneembare hulpmiddelen.
Proefplaatsing
Werkgevers kunnen een proefplaatsing aanbieden, waarbij de arbeidsgehandicapte voor een bepaalde periode kan werken zonder salaris van een werkgever. Dit geeft de werkgever de kans om te zien hoe de medewerker functioneert, terwijl de werknemer een uitkering ontvangt van het UWV.
Participatiewet
De Participatiewet stimuleert gemeenten om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Voor werkgevers die via de gemeente arbeidsgehandicapten aannemen, zijn er vaak subsidies en extra ondersteuning beschikbaar.
Sociale Werkvoorziening (SW)
Werkgevers kunnen ook gebruikmaken van sociale werkplaatsen, waar arbeidsgehandicapten al werkzaam zijn. Dit kan in de vorm van detachering, waarbij de medewerker vanuit de SW-organisatie bij de werkgever werkt.
Participatiefonds
Sommige gemeenten werken met een participatiefonds voor werkgevers die werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dit fonds kan extra financiële ondersteuning of middelen bieden voor duurzame inzetbaarheid.
Banenafspraak en quotumregeling
Binnen de banenafspraak zijn afspraken gemaakt tussen werkgevers en de overheid om extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers kunnen via het doelgroepregister inzicht krijgen in kandidaten die vallen onder deze regeling. Het quotum verplicht werkgevers met meer dan 25 medewerkers om een bepaald aantal mensen met een arbeidsbeperking in dienst te hebben.
Tips, advies en vragen
Met name het UWV en gemeenten kunnen werkgevers goed begeleiden bij het inzetten van deze regelingen en mogelijkheden. Meer informatie? Ons advies is om dan contact op te nemen met het WerkgeversServicepunt van het UWV. Of neem een kijkje op het Werkgeverschap | Inspiratieplatform van het UWV. Hier vind je boeiende verhalen en voorbeelden die jou verder kunnen helpen met deze thema’s. En natuurlijk staan ook onze adviseurs van Ondernemersservice voor je klaar.