Het aanpassen van de contracturen voor medewerkers komt aan de ene kant door een veranderend winkelgedrag van de consument, waardoor openingstijden worden aangepast. Maar ook door de recente loonsverhogingen. Het aanbieden van minder uren dempt de loonstijging, terwijl medewerkers er mogelijk nog steeds op vooruit gaan qua salaris. Ook als je niet je openingstijden wilt aanpassen, kan je nog steeds overwegen om de contracturen aan te passen. We zien namelijk ook mogelijkheden om je medewerker een vrije dag te geven in een bepaalde periode, of om je medewerkers in drukke periodes meer in te zetten en in rustige periodes minder door tijd voor tijd in te zetten.
36-urige werkweek
Werkgevers overwegen om de standaard werkweek te reduceren naar 36 uur. Dit impliceert dat medewerkers parttime werken, aangezien de standaard werkweek in de cao nog steeds op 37 of 38 uur staat. Cruciaal is wel dat de medewerker instemt met deze aanpassing in het aantal werkuren per week. Om deze wijziging op juridisch correcte wijze vast te leggen, hebben wij op onze adviestool een model voor de wijziging van de arbeidsovereenkomst. Daarnaast hebben wij een modelbrief ontwikkeld om dit voorstel aan jouw medewerker te doen. Uiteraard kan je dit als werkgever ook overwegen als medewerkers minder uren werken.
INretail adviseert bij het aannemen van nieuwe medewerkers en personeelsplanningen zoveel mogelijk uit te gaan van een 36-urige werkweek. Deze aanbeveling komt voort uit het streven naar een evenwichtige werk-privé balans voor medewerkers, realistische loonstijgingen en een lopend onderzoek naar een toekomstbestendig loongebouw gedurende de looptijd van de cao. Zie ook de blog op de Ondernemer van Jan Meerman.