Intellectueel eigendom: veelgestelde vragen

Het merkenrecht en handelsnaamrecht spelen een cruciale rol in de bescherming van intellectueel eigendom en kunnen direct invloed hebben op jouw activiteiten. We delen hier de antwoorden op veelgestelde vragen, om je een beter inzicht te geven in de juridische aspecten van jouw bedrijfsvoering.

Mag ik een domeinnaam registreren met daarin het merk van een ander?

Het registreren van een domeinnaam die het merk van een ander bevat, kan in strijd zijn met het merkenrecht. Het merkenrecht geeft de merkhouder het exclusieve recht om het merk te gebruiken voor de aangeduide producten of diensten. Door een domeinnaam te registreren met daarin het merk van een ander, zou je inbreuk kunnen maken op dit exclusieve recht en de merkhouder schade kunnen berokkenen.

Mag ik een merk registreren met daarin het merk van een ander?

Het registreren van een merk dat een ander merk bevat, kan ook in strijd zijn met het merkenrecht. Dit wordt beschouwd als merkinbreuk en kan leiden tot juridische consequenties. Het is belangrijk om bij het registreren van een merk ervoor te zorgen dat het geen verwarrende gelijkenis vertoont met een bestaand merk, omdat dit tot verwarring bij het publiek kan leiden en schadelijk kan zijn voor de merkhouder van het originele merk. De beoordeling hiervan hangt ook af van de vraag waar het eerdere merk voor is ingeschreven en waarvoor jij jouw merkregistratie aanvraagt.

Mag ik merkproducten verkopen nadat de overeenkomst met de merkhouder is geëindigd?

Als de overeenkomst tussen jou en de merkhouder is geëindigd, is het van belang om te controleren wat er in de overeenkomst is vastgelegd met betrekking tot de verkoop van merkproducten na de beëindiging. De overeenkomst kan beperkingen of voorwaarden bevatten met betrekking tot het voortzetten van de verkoop van merkproducten. Bij het aangaan van de overeenkomst zou je al afspraken moeten maken over het einde van de overeenkomst. Koopt de merkhouder de restant voorraad terug (en tegen welke prijs)? Mag je nog een bepaalde periode de restant voorraad uitverkopen? Wat voor prijzen mag je daarbij gebruiken?

Mag ik een handelsnaam gebruiken met daarin het merk van een ander?

Het gebruik van een handelsnaam die het merk van een ander bevat, kan ook in strijd zijn met het merkenrecht. Het kan verwarrend zijn voor het publiek en kan de merkhouder schade toebrengen. Mits het identieke of soortgelijke waren of diensten betreft. Betreft het gebruik van het merk voor waren of diensten waarvoor het merk niet is ingeschreven dan zal de kans op verwarring ook minder zijn. En dus minder risico op inbreuk.

Mag ik het merk van een ander gebruiken in advertenties?

Of je het merk van een ander in advertenties mag gebruiken, is afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen is het gebruik van een merk van een ander in advertenties zonder toestemming van de merkhouder niet toegestaan en kan het als merkinbreuk worden beschouwd. Dit geldt met name wanneer het gebruik van het merk verwarring kan veroorzaken bij consumenten over de herkomst van het product of de relatie tussen jouw bedrijf en de merkhouder. Het publiek zou kunnen denken dat jij onderdeel bent van het bedrijf van de merkhouder.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij het gebruik van een merk in advertenties mogelijk is. Bijvoorbeeld wanneer je een geautoriseerde wederverkoper bent van de merkproducten en deze informatie duidelijk communiceert in je advertenties. In dit geval moet je ervoor zorgen dat je advertenties geen misleidende informatie bevatten en dat je de rechten en richtlijnen van de merkhouder naleeft.

Het kan verstandig zijn om hierbij juridisch advies in te winnen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen.

Op het gebied van het intellectuele eigendom werken we samen met onze partner: BG.Legal.

Advies nodig?

Heb je een vraag over het intellectuele eigendom zoals auteursrecht, merken- en modellenrecht? Neem dan contact met mij op, ik help je graag verder!

Contacteer de adviseur Bel ons
Hans Wolters

Hans Wolters

Jurist

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.