Verbod op PFAS 

Laatst gewijzigd op 15-12-2023

Op 7 februari 2023 heeft het European Chemicals Agency (ECHA) het voorstel voor een Europees verbod op PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) gepubliceerd. Nederland, samen met Denemarken, Duitsland, Noorwegen en Zweden, heeft dit restrictievoorstel ingediend. Het gaat tot nu toe om een voorstel. Dit voorstel is nog niet goedgekeurd, de verwachting is dat dit in 2025 gebeurt.

PFAS is een groep door de mens gemaakte chemische stoffen die niet van nature in het milieu voorkomen. Ze kunnen schadelijke effecten hebben op zowel het milieu als de gezondheid. PFAS vertonen handige eigenschappen, zoals water-, vet- en vuilafstotendheid. Ze worden aangetroffen in diverse producten, zoals smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Daarnaast vinden ze toepassing in diverse industriële processen. 

Uniform aanpakken

Nederland streeft ernaar het gebruik van PFAS te beperken om risico’s voor mens en milieu te verminderen. De regering richt zich op preventief beleid om deze risico’s te minimaliseren. Het is van essentieel belang om de brede groep PFAS uniform in Europa aan te pakken, om te voorkomen dat de ene schadelijke PFAS simpelweg wordt vervangen door een andere. 

Er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel om een restrictie op te leggen voor de productie, het gebruik en de verkoop van een aanzienlijk aantal PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen). De specifieke PFAS en toepassingen waarop deze restrictie van toepassing zal zijn, zijn nog niet bekend. Het is raadzaam om nu al voorbereidingen te treffen door te onderzoeken of PFAS in uw gebruik voorkomt en hoe deze vervangen kunnen worden, mogelijk met andere chemicaliën of door aanpassingen in het ontwerp van uw producten of processen. 

Tijdslijn

Naar verwachting zijn in 2025 de toepassingen van PFAS verboden.  

Merel Serdijn

Merel Serdijn

Beleidsadviseur

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.