Inkoop en algemene voorwaarden

Veelal is het de leverancier die zijn algemene voorwaarden van toepassing laat zijn op een inkooporder. Maar wat staat er eigenlijk in de algemene voorwaarden van de leverancier? Moet je die voorwaarden accepteren? En kun je ook eigen inkoopvoorwaarden van toepassing laten zijn?

Check de algemene voorwaarden

Een leverancier wil meestal graag de eigen algemene voorwaarden hanteren. Doorgaans zijn ze niet bereid om van de eigen voorwaarden af te zien of af te wijken. Die zijn er niet voor niets. Vaak staan er voorwaarden in die juist voor de leverancier gunstig zijn. Dat is allemaal niet zo’n probleem wanneer alles volgens plan gaat. Maar als er toch iets misgaat dan kan dat nog wel eens ongunstig uitpakken voor jou als ondernemer. Er zijn een paar onderdelen in elk contract waar je goed op moet letten voordat je tekent:

  • Aansprakelijkheid voor gebreken (uitsluiten van gebreken is voor jou als ondernemer niet gewenst)
  • De wijze van betaling (kijk dan ook naar afwijkende betalingstermijnen)
  • De gevolgen bij niet of te late betaling (soms worden er buitensporige boetes opgelegd) 

Onderhandel over de inhoud

Soms is er ruimte om de algemene voorwaarden aan te passen. De leverancier wil natuurlijk ook leveren. Je kunt in een overeenkomst vastleggen dat er één of meerdere bepalingen van de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Daarnaast kan je ook percentages of boetes aanpassen in je overeenkomst, bijvoorbeeld als het gaat om boetes bij te laat betalen.

Het aanpassen van de voorwaarden is vooral aan te raden wanneer de bepalingen heel erg eenzijdig zijn opgesteld. De leverancier is dan sterk in het voordeel. Door de scherpe kantjes uit te onderhandelen kunnen de voorwaarden in ieder geval iets acceptabeler worden. Let wel op dat bij nieuwe orders deze aanpassingen steeds opnieuw van toepassing worden verklaard.

Laat je niet misleiden

Soms zijn algemene voorwaarden makkelijk leesbaar. Maar vaak staan er ook moeilijk leesbare stukken in. Voer voor juristen. Het kan dan zo zijn dat een artikel erg onschuldig lijkt maar dat dit vergaande gevolgen met zich mee brengt. Het is niet altijd even makkelijk om deze risico’s in te schatten.

Inkoopvoorwaarden (premium)

Speciaal voor INretail-leden hebben wij de Europese algemene inkoopvoorwaarden in verschillende talen opgesteld. Om deze te downloaden moet je inloggen.

 

Botsende voorwaarden

Bij het aangaan van de overeenkomst komt het nogal eens voor dat beide partijen de eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaren. Vaak wordt niet afgesproken wiens voorwaarden voorrang krijgen. Als je niet gebonden wil worden aan de algemene voorwaarden van de andere partij, dan moet je die voorwaarden uitdrukkelijk afwijzen, bij voorkeur iedere keer wanneer de voorwaarden van de andere partij ter sprake komen, maar in ieder geval wanneer die voorwaarden door de andere partij worden toegezonden. Botsende algemene voorwaarden zijn niet zelden een punt van een pittige juridische discussie.

Advies nodig?

Vaak worden wij benaderd wanneer een probleem zich voordoet. Maar liever adviseren wij natuurlijk preventief. Laat je contract beoordelen en krijg inzicht in de valkuilen zitten en welke tekstuele aanpassingen je kunt voorstellen aan de leverancier.

Contacteer de adviseur Bel ons
Hans Wolters

Hans Wolters

Jurist

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.