Cadeau- en tegoedbonnen: waar moet je op letten?

Cadeau en tegoedbonnen: waar moet je op letten?

Een cadeaubon is een bon die de ontvanger naar eigen keuze kan besteden. Als ondernemer kan je verschillende soorten bonnen aanbieden aan je klanten. Naast een cadeaubon is ook een tegoedbon mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een klant een product terugbrengt naar de winkel. In dit artikel staat omschreven wat het verschil is tussen een cadeau en tegoedbon en welke regels er voor zijn.

Cadeaubon

Veel winkels bieden cadeaubonnen aan. Denk hierbij aan de Fashioncheque, Nationale Tuinbon of cadeaubonnen van de eigen winkel. In juridische zin is de cadeaubon het bewijs van een soort koopovereenkomst met een uitgestelde leveringsplicht (en een al nagekomen betalingsplicht), die is gebonden aan bepaalde wettelijke regels. Bijvoorbeeld de geldigheidsduur, daarvoor zijn de wettelijke regels als volgt:

  • De geldigheidsduur mag worden beperkt maar moet minimaal twee jaar zijn;
  • Een kortere geldigheidsduur is vernietigbaar; wordt die vermeld, dan kan de klant een beroep doen op onbeperkte geldigheid;
  • Staat er op een cadeaubon geen datum dan is de bon onbeperkt geldig;
  • Staat er alleen een uitgiftedatum op de cadeaubon, dan is de bon vijf jaar geldig.

Daarnaast kun je aangeven dat de bon in een keer besteed dient te worden, maar dit mag ook in delen. Hier heb je een keuzevrijheid in.

Wetswijziging per 1-1-2022:

Let op: per 1 januari 2022 is de minimale geldigheidsduur voor cadeaubonnen gewijzigd naar twee jaar. Per die datum uitgegeven cadeaubonnen moeten dan minimaal twee jaar geldig zijn. Deze wetswijziging wijzigt de minimale geldigheidsduur van cadeaubonnen die zijn uitgegeven voor die datum niet. Cadeaubonnen die op dat moment al in omloop zijn kunnen dus nog een kortere geldigheidsduur hebben dan twee jaar.

Tegoedbon

Naast de cadeaubon bestaat er ook de tegoedbon. Het is belangrijk om een goed onderscheid te maken tussen een cadeaubon en een tegoedbon. Een tegoedbon is geen recht, maar gunst aan de klant en mag daarom door jou aan voorwaarden worden gebonden. Een tegoedbon wordt bijvoorbeeld uitgegeven als een klant een product terugbrengt naar de winkel, als winkelier kan je dan werken met een tegoedbon om het bestede bedrag binnen de winkel te houden.

Wettelijk gezien is er in deze situatie sprake van koop is koop. Dat betekent dat een klant een product niet kan terugbrengen, tenzij het gebreken vertoond. Coulance halve kun je als ondernemer een tegoedbon aanbieden als de consument toch een product wil terug brengen. Doordat dit een gunst is van de ondernemer, kun je beperkende voorwaarden aan de tegoedbon hangen.  

Hieronder staan een aantal voorbeelden:

  • Je mag zelf bepalen welke beperkingen en/of voorwaarden je aan de tegoedbon stelt;
  • Geldigheidsduur mag dus worden beperkt;
  • Er geldt geen minimale geldigheidsduur;
  • Staat enkel de uitgiftedatum vermeld dan heeft de bon een beperkte geldigheidsduur van 5 jaar.

Mocht de klant zich melden met een klacht over het product, en het product blijkt niet goed te zijn, dan ben je mogelijk wettelijk verplicht om de consument het aankoopbedrag terug te geven. Meer informatie over dit onderwerp vind je hier.

Thijmen de Coo

Thijmen de Coo

Adviseur Ondernemersservice

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.