Voor veel retailers vormt de energierekening een flinke kostenpost. Uiteraard afhankelijk van de staat van je bedrijfspand en installaties, het bezettingspercentage, de oppervlakte, de branche waarin je actief bent, de gemaakte afspraken in je energiecontract en natuurlijk het gedrag van gebruikers op jouw locatie. Energie besparen is niet alleen beter voor het milieu, je kunt er ook geld mee besparen.
Energiebesparing is voor sommige retailers verplicht, voor anderen is het een kans energie te besparen, duurzaam bezig te zijn én geld te besparen.
Energiebesparing: plichten en kansen
Nederland heeft als doel om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Om dit te bereiken, stimuleert en verplicht de overheid energiebesparende maatregelen.
De overheid heeft hiervoor de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) opgesteld. Hiermee kun je voor 1 december 2023 aan de wettelijke verplichtingen voldoen.
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. De energiebesparingsplicht geldt voor locaties van bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) gebruiken. Wil je weten wat kan en moet? Doe de Quickscan via de website van DEB.
Quickscan startenAls je meer wilt weten over energie besparen, check dan onze NATUURLIJK campagne!
Niet verplicht, tóch besparen?
Ook als je niet aan de energiebesparingsplicht dient te voldoen, is energie besparen natuurlijk wél verstandig. Je bespaart immers op energiekosten én:
- Je bent minder afhankelijk van (stijgende) energieprijzen;
- Je draagt bij aan een duurzame samenleving (dit waarderen je medewerkers en klanten);
- Energiezuinige bedrijven hebben een hogere bedrijfswaarde.
Veel energiebesparende maatregelen verdien je in korte tijd – vaak al binnen 5 jaar – terug. Hier vind je de Top 7 maatregelen van onze energieadviseur. Ontdek jouw besparingswinst!
Ook hebben we een top 15 besparingstips specifiek op gas- en elektriciteitsverbruik.
Kijk ook naar jouw gemeente
Veel gemeenten hebben ook een plek waar ondernemers terecht kunnen, bijvoorbeeld bij het energieloket in Utrecht: Energie besparen voor bedrijven | gemeente Utrecht of Amersfoort: Energie besparen voor bedrijven | Gemeente Amersfoort
Het is goed om te kijken of er binnen jouw gemeente ook een plek is waar je hulp of informatie over subsidies kan krijgen.
Geen eigenaar van je winkelpand?
Wie is er verantwoordelijk voor de verduurzaming van jouw winkelpand? De huurder of verhuurder? Lees in dit artikel meer.
Werk aan de winkel? Verbouwplannen, nieuwe winkels of verlengingen zijn hét moment om het gesprek te voeren over verduurzaming: verantwoordelijkheden, kostenreductie en voldoen aan Nederlandse maar ook Europese wetgeving. Hoe doe je dat en waar te beginnen?
In dit inspiratiedocument geven wij, huurders en verhuurders samen, verschillende voorbeelden van manieren waarop we deze opgave samen aan kunnen pakken.