De sector zit in een wurggreep en gaat failliet. Het geld is op, de voorjaarsgoederen moeten de omzet opleveren die nodig is om rekeningen te betalen. Telkens houdt het kabinet vast aan onnodige beperkingen en ondertussen moet de meerderheid van de ondernemers privé spaargeld aanspreken om te overleven. Als sector hebben we samen met justitie, het NCTV en de vereniging van gemeenten veel geïnvesteerd in een plan voor 2.500 veilige winkelgebieden. Met het winkelprotocol en de aanpak voor de winkelstraten kunnen we in het belang van de ziekenhuizen handelen en tegelijk ook iedereen geregisseerd veilig winkelen bieden. Daar moet het kabinet geen dag langer mee willen wachten”, stelt INretail.
Kaalslag
In de 2.500 winkelgebieden in ons land voltrekt zich een kaalslag waardoor tienduizenden mensen hun baan verliezen. Het verdwijnen van winkels tast de leefbaarheid van plaatsen aan. Ondernemingen gaan massaal failliet of trekken de stekker eruit. Landelijke ketens verdwijnen uit het straatbeeld waar huurcontracten aflopen.
“Deze tendens moet doorbroken worden. Er gaat meer kapot dan iedereen lief is en het meest wrange is dat deze situatie niet nodig is. Het gaat hier ook om vertrouwen dat het kabinet moet durven geven.”
Consumenten willen winkelen
Uit draagvlak onderzoek onder de Nederlandse bevolking werd gisteren duidelijk dat rond 65% van de mensen graag winkelversoepelingen wil. Iedereen snakt naar meer ruimte. Ondernemers lopen er keihard tegenaan dat nu alleen winkelen op afspraak mag en de helft van de tijd blijft de reserveringsagenda leeg. Daarnaast is de no show 20%.