Samenwerken tussen generaties, zo doe je dat!

Met zoveel verschillende generaties op de werkvloer, kunnen er misverstanden ontstaan. Jongeren worden soms als ‘lui’ en ‘verwend’ bestempeld, terwijl oudere generaties soms worden gezien als vastgeroest in hun gewoontes (lees hier meer over de kenmerken van de generaties). Dit kan leiden tot spanningen, maar als je aan de juiste knoppen draait, kan deze diversiteit juist een enorme meerwaarde zijn. Hier zijn zes tips voor het bevorderen van samenwerking tussen generaties.

Tip 1

Toets je aannames en ga het gesprek aan

We hebben allemaal vooroordelen – vaak onbewust, maar door ze bewust te onderzoeken kun je beter begrijpen waarom een collega uit een andere generatie op een bepaalde manier handelt. In plaats van te stereotyperen, wees nieuwsgierig en stel open vragen. Het is belangrijk om nieuwsgierig te blijven naar wat de ander drijft. Hoe ervaren je collega’s de werkdruk? Wat vinden zij belangrijk in hun werk? Dit helpt om wederzijds begrip te creëren, misverstanden te voorkomen en bevordert een meer open en effectieve samenwerking.

Tip 2

Zorg voor een goede generatiemix in teams

De kracht van diverse generaties wordt vaak onderschat. Een team dat bestaat uit leden van verschillende generaties kan ideeën uit verschillende invalshoeken aanbrengen. Terwijl een Babyboomer bijvoorbeeld ervaring en stabiliteit kan bieden, kan een Gen Z’er nieuwe, digitale oplossingen aandragen. Generatie X is vaak pragmatisch en oplossingsgericht en millennials zijn vaak sterk in teamwork en innovatie.

Door teams samen te stellen die een goede mix van generaties bevatten, kunnen de verschillende perspectieven elkaar aanvullen. Dit verstrekt niet alleen de creativiteit, maar ook de probleemoplossende capaciteiten binnen het team. Het benutten van de unieke sterke punten van verschillende generaties draagt bij aan het succes van het team en de organisatie.

Tip 3

Bespreek generatieverschillen openlijk met je collega’s

Het kan soms ongemakkelijk zijn om generatieverschillen bespreekbaar te maken, maar het is vaak de beste manier om misverstanden uit de wereld te helpen. Organiseer bijvoorbeeld een sessie waarin je samen met je collega’s de verschillende generaties bespreekt en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit helpt om bewustwording te creëren en zorgt ervoor dat iedereen beter begrijpt waarom bepaalde werkstijlen of verwachtingen bestaan.

Door een open gesprek te voeren over generatieverschillen, kun je de kloof tussen verschillende groepen verkleinen en wederzijds respect opbouwen. Dit draagt bij aan een cultuur waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, ongeacht zijn of haar leeftijd of generatie.

Tip 4

Vraag je medewerkers naar hun mening over belangrijke afspraken

Bij het maken van werkafspraken zoals hybride werken, het gebruik van AI, ziekmelden of privézaken tijdens werkuren is het belangrijk om de input van je medewerkers te verzamelen. Elke generatie heeft namelijk andere verwachtingen en voorkeuren als het gaat om deze onderwerpen. Wat voor de ene generatie werkt, is voor de andere generatie misschien niet ideaal.

Betrek je team actief in de discussie door hen te vragen hoe zij over deze onderwerpen denken. Zo kun je bijvoorbeeld vragen: “Hoe zie jij het voor je als het gaat om hybride werken?”, “Wat zijn voor jou gezonde grenzen tussen werk en privé?” of “Hoe kunnen we AI effectief inzetten in ons werk?”. Door deze kwesties openlijk te bespreken, creëer je een cultuur van samenwerking en wederzijds respect, waarin iedereen zich betrokken voelt bij de keuzes die gemaakt worden. Dit zorgt voor meer draagvlak en helpt om afspraken te maken die voor iedereen werken.

Tip 5

Ondersteun bij verschillende levensbehoeftes

Elke generatie heeft andere behoeften en wensen als het gaat om werk. Babyboomers/ Generatie X kijken vaak naar hun pensioen en zoeken stabiliteit, terwijl Generatie Y oftewel millennials flexibiliteit en balans tussen werk en privé belangrijk vinden. Generatie Z legt de nadruk op werk dat betekenis heeft en dat maatschappelijk verantwoord is.

Als leidinggevende is het belangrijk om deze verschillende levensbehoeften te begrijpen en om hier rekening mee te houden. Dit kan door bijvoorbeeld flexibele werkuren aan te bieden, coaching en persoonlijke ontwikkeling te faciliteren of door maatschappelijke betrokkenheid binnen je organisatie te stimuleren.

Tip 6

Stimuleer werkgesprekken

Werkgesprekken zijn een krachtig hulpmiddel om medewerkers te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling, maar het is ook belangrijk om deze gesprekken af te stemmen op de specifieke behoeften van verschillende generaties. In plaats van een eenzijdig gesprek te voeren, stel vragen die medewerkers uitnodigen om zelf na te denken over hun toekomst en hoe jij hen kunt helpen om hun doelen te bereiken.

Vraag bijvoorbeeld: “Wat betekent succes voor jou op de lange termijn?”, “Hoe kunnen we jouw werk zo inrichten dat je optimaal presteert?”, of “Welke ondersteuning heb je nodig om je persoonlijke en professionele balans te behouden?”

Deze benadering helpt je niet alleen om de motivatie van medewerkers te begrijpen, maar geeft ook inzicht in de specifieke wensen en verwachtingen van verschillende generaties. Zo kun je hun talenten beter benutten en hen helpen hun ambities te realiseren, wat zowel de werknemer als de organisatie ten goede komt.

Meer weten over welke generaties er zijn? Dat lees je hier.

Advies nodig?

Voor juridische vraagstukken, vragen over financiering, hr of andere simpele en complexe kwesties kun je terecht bij een van onze adviseurs.

Contacteer de adviseur Bel ons
Barbara Geerlings

Barbara Geerlings

Beleidsadviseur werkgeverszaken

Ik wil graag lid worden

Leden kunnen altijd rekenen op juridisch en zakelijk advies op maat, zij krijgen toegang tot een groot bestand aan voorbeelddocumenten en contracten, trainingen en evenementen.